Home 75 jaar Bethanië Symposium Dementie

Symposium Dementie

Een dag om niet te vergeten

 
Praktische informatie
Datum: Donderdag 12 oktober 2023
Locatie: De Schuilplaats, Otterloseweg 18a, Ede
Tijd: 9.30-15.30 uur inclusief lunch
Toegang gratis
 
Voor wie? 
Mantelzorgers, zorgmedewerkers, vrijwilligers, studenten. Kortom voor iedereen die meer wil weten over dementie of er in de dagelijkse praktijk mee te maken heeft.
Accreditatie wordt aangevraagd.
 
Programma
9.00 uur - ontvangst met koffie/thee
9.30 uur - opening                                  
10.00-12.00 uur - sprekers
12.00-13.30 uur - lunch en informatiemarkt
13.30-15.15 uur - workshops (twee rondes)
15.30 uur - einde
 

Sprekers

Kasper Bormans
Wat alz? Tijd maken voor mensen met dementie.
Kasper Bormans laat je zien hoe je met kleine dingen de levenskwaliteit van jouw cliënt sterk van bevorderen. Deze lezing zit vol met praktische tips over hoe we de wereld van iemand met dementie anders kunnen benaderen met handige technieken en tips om de communicatie te bevorderen.
 
Wout Huizing
God ontmoeten in het verpleeghuis
Het verpleeghuis: voor velen een schrikbeeld. Dáár wil je niet terecht komen. 
Hetzelfde geldt voor dementie. Dát wil je niet meemaken. Ontluisterend en mensonwaardig. 
En toch zijn er verpleeghuizen waar mensen met dementie wonen en zorg ontvangen. Een dagelijkse werkelijkheid voor bewoners en hun naasten, medewerkers en vrijwilligers. 
Hoe beleef je die werkelijkheid? Wat zie je en merk je op? 
En als je kijkt vanuit een gelovig perspectief, wat licht dán op?
Een middeleeuws lied zegt: waar barmhartigheid en liefde is, dáár is God. 
Is dat mogelijk, God ontmoeten in het verpleeghuis? 
 
Wout Huizing is stafmedewerker van Reliëf, christelijke vereniging van zorgaanbieders. Hij werkte daarnaast vele jaren als geestelijk verzorger in de ouderenzorg en als docent aan een theologische opleiding. 
 

Workshops

Voeding in relatie met wondzorg en diabeteszorg - Laura Broekhuizen, Wanda Brouwer
In deze workshop gaan we in op de do’s and don’ts bij voeding met betrekking op diabetes en wondzorg.
 
Inzetten van etherische oliën - Nellie van Ginkel 
In deze workshop ga ik in op de soorten pijn en welke complementaire interventies hierbij kunnen helpen. Ook bespreek ik etherische oliën welke ingezet kunnen worden bij pijn.
 
De wonderlijke werking van muziek in onze hersenen - Margreet Prinsen
Door de wonderlijke werking van muziek in de hersenen kan muziek als behandeling ingezet worden.
Iedereen herkent wel dat muziek invloed heeft op de emoties van de mens. Muziek kan ervoor zorgen dat je je beter gaat voelen als je neerslachtig bent. Muziek kan herinneringen oproepen die we eigenlijk al vergeten waren. Maar muziek heeft ook invloed op de neurologische aspecten van de mens. Muziek zet mensen aan tot actiever bewegen. Denk hierbij aan de muziek die vaak tijdens het hardlopen wordt opgezet. Of denk aan dansmuziek waar je automatisch bij gaat bewegen. Door deze therapeutische werking van muziek kan het bewegingsapparaat gestimuleerd worden.
Al deze effecten kunnen ingezet worden tijdens de muziektherapie en zijn waardevol voor onze mensen in Bethanië.
 
Parkinson en dementie - Ramona van den Arend
Een interactief gesprek over ziekteverloop (met oorzaak-gevolg) en de functie van casemanagement/zorg daaromheen.
 
Palliatieve zorg - Arrien van Prooijen 
De kunst van het verliezen en de waarde van rouw.
In deze workshop onderzoeken we hoe rouw ons kan verrijken en hoe we verliezen kunnen verdragen. Het woord verdragen duidt op het verder dragen van verlies. Hoe dragen we zelf en hoe helpen wij de ander verlies te dragen?
 
Zoektocht naar een harmonieuze omgang - Dianca Schüssler
Dianca gaat het gesprek aan over dementie en harmonie. 
Zoals ze zelf zegt is Dianca geen dementiespecialist maar vertelt ze graag over haar worsteling met de ziekte van haar verwarde vader. Wat kan ik nog meer doen om zijn levensvreugde te vergroten? Doe ik het wel goed?  Ze heeft haar geleerde dementie-lessen verzameld en opgeschreven in haar boek deMENSie, in de hoop dat andere mantelzorgers er iets mee kunnen. Zo gaat ze in op de breinkamer- gesprekstechniek en geeft ze een opzet voor het maken van persoonlijke kletskaarten. www.demensie.nl/over-dianca 
 
Vrijheid en veiligheid voor al onze bewoners - Krista Snijders
Je wordt wakker na een heerlijk middagdutje en een lieve zorgmedewerkster komt je kamer binnen: ‘Goedemiddag! Het is twee uur, tijd om uit bed te gaan!’ Je schrikt. Daar heb je helemaal nog geen zin in! Je wilde je nog even omdraaien, het bed ligt zo heerlijk. Je roept dan ook: ‘Nee! Ik wil niet!’. De zorgmedewerkster schudt haar hoofd, slaat de dekens open en zegt: ‘Helaas, het is tijd. Er wordt zo koffie geschonken en straks heb ik geen tijd om u uit bed te halen. We doen het nu’. Je wordt boos en probeert je deken weer te pakken. Je voelt ook dat je geen keus hebt: de zorgmedewerkster is sterker en daarbij weet je: haar wil is wet. Je geeft je over en laat je uit bed halen, terwijl je nog wat moppert en oogcontact vermijdt. 
Is deze bewoner werkelijk vrij? Wanneer kies je als zorgmedewerker om bijvoorbeeld de structuur van de dag te bewaken, en wanneer laat je de bewoner kiezen? In deze workshop gaan we samen op zoek naar wat vrijheid nu werkelijk is. In deze situatie, maar vooral ook vanuit jouw input en ervaringen. Want een bedhek omhoog of omlaag, daarvan weten we inmiddels wel dat het onder dwang (WZD) valt. Maar hoe zit dat eigenlijk met andere kleine en grote momenten op de dag? Hoe zorgen we er samen voor dat een bewoner veilig, maar vooral vrij is? Vrij om het leven te kunnen leiden dat er werkelijk toe doet, en dat past bij die bewoner. Vanuit hoe hij/zij vroeger was, maar ook nu is. Praktische workshop, met veel interactie en tips. 
 
Op de dag zelf kunt u uw keuze maken voor de aangeboden workshops.
 
Aanmelden is helaas niet meer mogelijk. Heeft u nog vragen of opmerkingen? Mail deze naar Tilly van Geerenstein: tvangeerenstein@bethanie.nl.